Papegøyer
Vi utreder og behandler undulater og andre papegøyer som kakadue, arapapegøye, jako (gråpapegøye) og nymfeparakitt. Vi har også en viss kompetanse på andre typer fugl (villfugl, fjærkre m.m.).
Vi tilbyr blant annet røntgen, ultralyd, blodprøvetaking, laboratorium, endoskopi, oppstalling med oksygenbur og forstøverapparat, reparasjon av benbrudd, kirurgi under gassnarkose m.m.
Veterinær Laurence Barton har spesialkompetanse på fugl. Han er uteksaminert veterinær fra Edinburgh University, der behandling og utredning av eksotiske dyr, deriblant papegøyer, utgjør en markant større del av utdanningen enn her i Norge. Han har videre deltatt på etterutdanningskurs og konferanser i papegøye-medisin etter endt veterinærstudie.

Her er noen tips for å få mest mulig ut av besøket hos oss med din fugl:
- Ta med fuglen i buret den bruker hjemme. For større papegøyer der dette ikke er praktisk mulig setter vi pris på bilder av buret.
- Like før du reiser til oss, legg nytt papir eller plastfolje i bunn av buret den skal transporteres i hvis det ikke allerede er helt rent. Det er nyttig å både se eldre og helt fersk avføring fra fuglen; prøver kan eventuelt tas fra helt fersk avføring på burgulvet
- Ta bilder eller film adferd eller annet som kan være nyttig å vurdere i løpet av konsultasjonen, f.eks. adferd den viser hjemme men sannsynligvis ikke vil vise hos oss
Hvordan vet du om papegøyen din er syk, og når bør du ta den med til oss?
Det hjelper å være observant og ha nok kontakt med fuglen din til at du kan oppdage om noe er utenom det vanlige. Mange av tegnene som papegøyen kan vise, som fjærplukking, diare eller mye væske med avføringen, flassende hud eller nebb, kan ha mange forskjellige årsaker.
Det vanligste symptomet på at fuglen ikke føler seg vel er at den blåser opp fjærene litt og holder seg ‘oppblåst’ over lengre tid under hvile, og dette kan også ha mange forskjellige årsaker. Da er det mange tegn man kan se etter som gjør det lettere å stille en diagnose, som også kan være svært verdifull informasjon for veterinæren:
Endring i avføringen.
1) Fastere del, mørkeste farge= avføringen fra tarmen.
2) Hvit del = uratene, avfallstoff fra nyrene, dannet i leveren.
3) Vanndel = væske (vann), også fra nyrene, men ikke alltid tilstede hvis fuglen kun spiser frø.
De tre bestanddelene kan endre farge, volum og vanninnhold ved endret diett, eller når papegøyen er syk, avhengig hva det er som feiler den.
Dersom du har mistanke om at din fugl er syk, eller utviser din fugl noen av disse sympotomene ta kontakt med oss så setter vi opp en time.