Hunder og katter har stort sett, med noen unntak, de samme sykdommene og tilstandene i munnhulen som mennesker har. Forskjellen er hvor hyppig de forskjellige tilstandene opptrer, hvor fort det utvikler seg, og det at dyret selv ikke kan fortelle oss direkte hvor det gjør vondt.
Tannbehandling
Tannsten
Det mest opplagte og synlige er tannsten. Dette er det brune, harde belegget du ser på tennene. Det er resultatet av mineralisering av plakk på tennene. Plakk er det bakterielaget på tennene som dannes etter et måltid.
Tannsten i seg selv er ikke skadelig, men det gir grobunn for mere plakk, og tannkjøttet reagerer på plakk. Dette viser seg som en betennelse (inflammasjon) i tannkjøttet, kalt gingivitt, i mer eller mindre grad: en rød kant der tannkjøttet møter tannen, som kan blø når det skrapes borti.
Hos mange vil gingivitt over tid føre til at det vevet som holder tannen på plass (tannkjøtt, benvev, periodontalligament) slipper taket og trekker seg tilbake. Det er denne tilstanden vi kaller periodontitt, eller pyrea hos mennesker. Det dannes først tannkjøtt-lommer mellom tannhalsen og tannen, der matrester og bakterier samler seg, så trekker tannkjøtt og benvev seg tilbake, og til slutt løsner tennene. Mens denne prosessen foregår gjør tilstedeværelsen av mye bakterier og betennelse i munnen at bakterier og avfallssoffer slippes ut i blodet, som kan føre til betennelse i lever, nyrer og hjerte.
Tannverk
Ved fall, kollisjoner, slossing eller at det tygges eller bites på noe hardt, kan dyrene våre også knekke tennene. Dette blotter ofte tannmargen, eller pulpaen, for omgivelsene, og man får en bakterieinfeksjon i margen som fører til tannverk. Det er ikke så lett å oppdage at dyret har vondt av dette, da den ofte fortsetter å spise. Det kan derimot påvises endringer på røntgen, og fjerner man denne tannen, eller foretar en rotfylling, fører fraværet av smerte og ubehag til endring i adferd: man får et merkbart gladere dyr!
Dersom ditt kjæledyr viser antydning til å ha smerter, ta kontakt med oss så setter vi opp en time.
Vi tilbyr også:
Vi tar også imot henvisningspasienter fra andre veterinærer.
Velkommen til oss!